Scheepstimmerwerf Peter Schoutenpeter schouten
Homepage Peter Schouten           Contact           Route 

Nieuwbouw Eco-schouw


Bouw van een een nieuwe schouw met weinig onderhoud en vele mogelijkheden
Met welk bootje kun je samen met je kinderen meer op het water genieten dan met zo'n Eco-schouw. Elektrisch varen als sloep, zeilen waar wind is, roeien / bomen / jagen, of in de natuur kamperen met 4 personen. Mooi robuust eiken en toch niet meer onderhoud dan enkele uren per jaar.

De ECO-schouw van Peter Schouten in de

Spiegel der Zeilvaart maart 2019 nummer 2

Scheepstimmerman Peter Schouten werd gevraagd om een boot te beoordelen waarop een gezin uit de omgeving van Kortenhoef het oog had laten vallen. Maar Peter wist ze ervan te overtuigen niet in het zoveelste sloepje te stappen.
'Dat sloepje waar ik naar moest kijken, daar man-keerde nogal wat aan,' zegt Schouten nu, 'dus we raakten aan de praat over andere mogelijkheden.' Het gezin bestaat uit ecologisch betrokken mensen met drie (jonge) kinderen en Peter stak zijn mening niet onder stoelen of banken. 'Ik zei dat ik een sloepje nogal duf vindt, en dat ik kinderen alle takken van watersport zou willen meegeven - dus ook roeien en zeilen.' Terug in Kortenhoef liet Peter daarna zijn eigen punter zien en dat voorbeeld viel in goede aarde. Daarna liet hij ook nog het bootje zien dat naast zijn werkloods ligt en waarmee vroeger de rietsnijders uit de buurt het veen introkken. Zo'n bootje heeft een beetje de vorm van een schouwtje.


'Daar zien we wel wat in,' was de reactie en Peter toog aan het werk. 'Eerst heb ik een halfmodel gemaakt, de meeste mensen hebben dan een beter idee van het eindresultaat dan wanneer je een tekening laat zien. Daarna maakte hij ook nog een zeilplan voor een sprietzeil. Het tuigje zal inclusief de fok 14 m2 meten. Schouten is wel een voorstander van het sprietzeil, het is gemakkelijk weg te bergen in de boot en het vaart volgens hem beter dan je verwacht.

>>> Spiegel der Zeilvaart: Houten schouw bij Peter Schouten

De ECO-schouw onder zeil in de

Spiegel der Zeilvaart oktober 2019 nummer 8

Wie zich in een natuurgebied wil begeven kan dat het beste doen met een ecologisch verantwoorde boot. Wij gingen de Kortenhoefse Plassen op met de Eco-schouw van Peter Schouten, een zelfverzonnen naam voor een schouw waarvan de scheepstimmerman uit het Gooi wel een serie zou willen maken.
Het is een van die vele zeer warme dagen van afgelopen zomer als we langsgaan bij Peter Schouten. 'Hij is af en hij wordt binnenkort opgehaald, dus als je er nog mee wil varen moet je nu langskomen.'
De boot zou een sprietzeil krijgen en omdat ik erg weinig ervaring heb in het varen met een grootzeil zonder giek, zei hij dat ik het dan maar moest proberen als de schouw af was.
Maar afgezien van dat sprietzeil, waarvan Peter hoog opgaf, was er toen een onderdeel waarover nog geen beslissing was genomen: de mechanische voortstuwing. Roeiriemen gingen weliswaar ook deel uitmaken van de vaarinventaris, maar de meeste klanten willen toch ook een motor ter beschikking hebben.


Gezien de ecologische "draai" die de toekomstige eigenaars aan hun boot wilden geven, zou dat een elektromotor moeten worden. Maar Schouten had nog geen flauw idee welke vorm die zou krijgen. Het handigste bleek toch een zogeheten "poddrive" te zijn, die in zijn geheel onder de boot wordt gemonteerd en waarvoor geen schroefas door het vlak gestoken hoeft te worden. Schouten koos voor het merk Epropulsion dat geïmporteerd wordt door Drinkwaard in Sliedrecht. Met de standaard bijgeleverde lithiumion accu kun je er bij een snelheid van 8 km/uur ca. 4 uur mee varen, voordat de accu's weer moeten worden opgeladen. Veel harder mag je toch niet op de Vecht waar de schouw zijn ligplaats krijgt.

>>> Spiegel der Zeilvaart: Een schouw voor in de natuur

terug naar overzicht NIEUWBOUW

Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef
 Nieuwbouw & Restauratie van houten schepen

© 2018